1. Doe wat je zegt dat je gaat doen
Voor kinderen is het belangrijk dat ze weten dat je meent wat je zegt. Dit zorgt voor vertrouwen en respect. Hierbij zijn twee dingen essentieel:
· Maak geen regels die je niet consequent kan of wil hanteren (less is more);
· Houd je aan je afspraken.
2. ‘Betrap’ je kinderen op goed gedrag en vertel hen precies wat je daar zo fijn aan vindt
Kinderen hebben een natuurlijke behoefte hun ouders te pleasen en willen de dingen graag goed doen. Ouders focussen echter vaak op de dingen die kinderen kunnen verbeteren. Het is dan ook belangrijk een goede balans te vinden tussen dergelijke berichten en berichten waaruit erkenning spreekt voor de dingen die ze goed doen. Net zoals volwassenen, zoeken kinderen waardering. Als je complimenten geeft is het wel belangrijk specifiek te zijn. In plaats van te zeggen ‘goed gedaan!’, denk na over hetgeen je waardeert en vertel dat aan je kind. Bijvoorbeeld: ‘ik vond het heel fijn dat je zo lief en geduldig met je zusje hebt gespeeld’.
3. Omarm de kracht van natuurlijke consequenties
Essentieel voor het leerproces: Laat kinderen de natuurlijke consequenties van hun acties of keuzes ervaren (mits gezond en veilig). Dit zorgt automatisch voor minder strijd, omdat je als ouder niet hoeft in te grijpen. Bijvoorbeeld: Je dochter wil haar zomer sandalen aan terwijl het een regenachtige herfstdag is. Ze zal zelf al snel merken dat het niet zo handig is en veel te koud. De volgende keer zal ze hier wellicht aan terugdenken en andere keuzes maken.
4. Wijs de weg
Zeg tegen je kinderen welk gedrag je wel wilt zien, in plaats van te zeggen wat je niet wilt zien. Zeg bijvoorbeeld ‘rustig lopen’ in plaats van ‘niet rennen’.
5. Waak ervoor teveel voor je kinderen op te lossen of uit handen te nemen
Het maken van fouten en het leren omgaan met faalervaringen en teleurstellingen zijn essentiële levenservaringen die kinderen de kans geven te leren en goede coping vaardigheden te ontwikkelen.
6. Geef knuffels
Uit onderzoek is gebleken dat positieve aanrakingen , zoals een aai over de bol of een knuffel, essentieel zijn voor de ontwikkeling van kinderen en hun welzijn. Neem dus elke dag de tijd om je kind even te knuffelen. Als je kind daar niet zo van houdt of dat liever niet doet, kan je hem ook even liefdevol in zijn arm knijpen of een schouderklopje geven.
7. Maak duidelijk onderscheid tussen kinderen en hun gedrag
Koppel je feedback aan het gedrag van het kind! Als je kind zich misdraagt zeg dan ‘ik vind dat gedrag niet leuk’ of ‘dat gedrag is niet ok, want…’ in plaats van ‘wat is er mis met jou?’ of ‘ik word gek van je!’. Het kind kan zijn gedrag veranderen, maar niet wie hij is. Dergelijke uitspraken kunnen op de lange termijn zelfs schadelijk zijn voor het zelfbeeld van een kind.
Let bij het geven van feedback ook op je non-verbale communicatie als lichaamstaal en de toon van je stem. Deze non-verbale cues zijn krachtig en kunnen de boodschap van je woorden veranderen. Als je bijvoorbeeld op geïrriteerde toon iets tegen je kind zegt, al is het iets liefs, kan het heel verkeerd over komen.
8. Vermijd pogingen kinderen te corrigeren als ze moe zijn of honger hebben
Als kinderen moe zijn of honger hebben zullen ze niet gefocust zijn op hetgeen je ze probeert te leren. Zorg ervoor dat kinderen zowel fysiek en mentaal sterk zijn, zodat ze ervoor open staan om te leren van hun fouten en de volgende keer betere keuzes te maken.
9. Leer kinderen wat belangrijk is om succes te creëren
Leer kinderen dat je door oefenen, geduld en doorzettingsvermogen dingen kan bereiken.
10. Help kinderen hun gevoelens te voelen en hun acties te kiezen
Het is altijd goed om je te voelen zoals je je voelt. Help kinderen hun gevoelens onder woorden te brengen. Als je je gevoelens kan verwoorden, ben je minder snel geneigd om je gevoelens om te zetten in acties (zoals slaan of schreeuwen).
Dit blog is gebaseerd op het artikel: ‘10 Things great parents do’, geschreven door Erika Reischer Ph. D. op www.psychologytoday.com
Zie voor het volledige artikel: https://www.psychologytoday.com/blog/what-great-parents-do/201501/10-things-great-parents-do