KOM VAN DIE BANK AF! Over pubers en iets met bewegen enzo
Deze maand komt ons allereerste boekje uit. Een écht boek!! Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar het is er en wat zijn we er trots op!
In dit blog deel ik graag tien ‘weetjes’ met je om je alvast een indruk van de inhoud te geven.
Hopelijk maakt het je nieuwsgierig en enthousiast! Heb je nog vragen, schroom niet mij deze te stellen (sonja@buro-bloei.nl).
1. Waar gaat het boek eigenlijk over?
Het boek gaat, zoals de ondertitel aangeeft, over ‘pubers en iets met bewegen’.
Sporten en bewegen zijn letterlijk van levensbelang. Wie te weinig beweegt, wordt eerder ziek; lichamelijk, maar ook geestelijk!
Door de snelheid van de huidige maatschappij (drukte, haast, digitale activiteiten/social media) is er weinig tijd voor sport en bewegen we steeds minder.
Met name de overgang naar de middelbare school blijkt een belangrijk moment te zijn, waarop veel jongeren stoppen met sport. Een behoorlijk slechte timing, want de puberteit is een fase waarin jongeren (o.a. door hormonen en veranderende interesses) sowieso al fysiek inactiever worden.
Voldoende bewegen zou voor iedereen een gewoonte moeten zijn. Hoe eerder je een gewoonte aanleert, hoe groter de kans van slagen. Daarom is de missie van dit boek om de puber (weer) meer in beweging te krijgen en zo te investeren in een gezonde toekomst.
2. Staat er ook nog iets ‘nieuws’ in het boek?
Wij realiseren ons heel goed dat de boodschap dat bewegen gezond is geenszins nieuw, of baanbrekend is. Wat dat betreft onthullen wij geen nieuwe ontdekkingen.
Tóch denk ik dat je nog versteld zult staan van de enorme hoeveelheid positieve effecten van beweging! Wist je bijvoorbeeld dat je van sporten ook beter leert plannen en organiseren? Of dat sporten bijdraagt aan het ontwikkelen van empatisch vermogen?
In dit boekje zetten wij alle recente wetenschappelijke bevindingen over de effecten van beweging op een rijtje en vertalen deze naar de praktijk.
Daarnaast geven we tientallen ‘hands on’ tips om je puber ook daadwerkelijk in beweging te krijgen. Pubers weten zelf best heel goed dat bewegen belangrijk is en hen overspoelen met ‘bewijs’ daarvoor heeft geen enkele zin. Pubers vereisen een heel eigen aanpak. Ons boekje zou je eigenlijk kunnen zien als een informatief boek en tegelijkertijd een ‘puberopvoedboek’. Twee vliegen in één klap dus!
3. Voor wie is het boek geschikt?
Het boek is interessant voor iedereen die het leuk vindt om meer te weten over wat beweging met ons doet en op een makkelijke manier kennis te nemen van bevindingen vanuit wetenschappelijk onderzoek.
Wij spreken in het boek specifiek de mensen om de pubers heen aan. Dus heb je een puber in je directe omgeving (of het nu is als ouder, buur, familielid, docent…) die teveel op de bank hangt, dan rusten wij je toe om hem/haar eraf te krijgen.
4. Is het boek ook geschikt voor de pubers zélf om te lezen?
Zeker weten! Wij zouden het zelfs ontzettend leuk vinden als we pubers er warm voor krijgen. Bovendien lazen wij onlangs in de krant dat de huidige pubers minder goed kunnen lezen dan vroeger. Dus ook hier zien wij een mooie kans.
Er zit nog wel een klein addertje onder het gras. In het laatste hoofdstuk behandelen we de meest gehoorde smoezen van pubers om niet te sporten en geven tips hoe deze te ontkrachten. Het kan onhandig zijn deze ‘munitie’ uit handen te geven.
5. Wat voor soort tips kan ik verwachten?
Uiteraard ga ik hier nog niet teveel weggeven ;-). In ieder geval kan ik vertellen dat ieder hoofdstuk afsluit met tips, voor jou als omgeving. Van praktische adviezen over bijvoorbeeld voeding, kleding en leuke apps, tot tactische aanbevelingen, afgestemd op de ‘gebruiksaanwijzing’ van de puber.
Behalve dat met de tips het bewegen wordt gestimuleerd, zal tegelijkertijd de relatie/band met je puber erdoor versterkt kunnen worden. Veel tips maken namelijk gebruik van de kracht van dingen samen doen, iets waar pubers (hoewel ze het misschien niet snel zullen toegeven) best nog heel erg open voor staan.
Naast onze eigen tips geeft in ieder hoofdstuk een (ervarings)deskundige zijn/haar mening. Onder deze deskundigen zijn (ex)topsporters, docenten, wetenschappers en medici. Ondere andere hebben meegewerkt Erben Wennemars, Kelly Jonker en Erik Scherder.
6. Wat heeft Buro Bloei te maken met sport en beweging?
Buro Bloei is een advies- en begeleidingspraktijk, waarin we kinderen/jongeren en hun ouders en scholen helpen als zij zorgen hebben over gedrag, leren of opvoeding. Sporten is misschien niet de eerste associatie die je daarbij hebt. Tóch is sport een belangrijk onderdeel van ons werk. Naast de ‘reguliere’ aanpakken (tests, observaties, coaching, gesprekken) zetten wij waar mogelijk ook sport in als vorm van begeleiding. Bijvoorbeeld bij kinderen/jongeren met druk gedrag, (licht) overgewicht, weinig zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld. Samen praten kan helpend zijn, maar samen naar buiten om een stukje te wandelen/rennen is soms nog veel effectiever. De situatie is minder beladen, gesprekken komen soms makkelijker op gang en het lijf zegt vaak veel over het gevoel en gedrag. Naast individuele trajecten voor kinderen/jongeren met een specifieke hulpvraag, bieden we ook sportlessen in groepsverband (3 avonden per week in het Vondelpark) voor iedereen die het leuk vindt om lekker buiten en samen te bewegen.
7. Bewegen jullie zelf ook? En zijn jullie ‘opgeleid’ op dit gebied?
Jazeker! Mariëlle en ik ondervinden al jaren zelf de voordelen van regelmatig bewegen! Ook wij gaan mee met de drukte van de huidige maatschappij en merken hoe ontzettend belangrijk het is om je lijf fit te houden en je hoofd regelmatig te legen. Buiten sporten is voor ons allebei hiertoe hét middel. Hardlopen, wielrennen/fietsen en yoga zijn bij ons favoriet. Als er om wat voor reden dan ook even niet gesport kan worden (blessure, griepje), dan merken wij dat onmiddellijk aan elkaars productiviteit (en humeur!).
Mariëlle en ik zijn beiden gecertificeerd ‘runningtherapeut’ (www.runningtherapie-nederland.nl). Mariëlle is daarnaast tevens geschoold looptrainer (AALO).
8 . Zijn jullie ‘puberexperts’?
Ja en nee! We hebben geen speciale studie gedaan over of naar pubers. Wél hebben we veel ervaring met pubers (zowel professioneel, als privé) en daarbij gewoon een enorme affiniteit met deze groep. Pubers worden vaak geassocieerd met ‘moeilijk’, ‘lastig’ en ‘problemen’. Wij vinden het vooral een heel leuke groep om mee te werken; aan de ene kant al behoorlijk volwassen, maar tegelijkertijd nog heel erg ‘kind’. Dat maakt hen een kwetsbare groep, die ook zeker nog ontvankelijk is voor hulp en sturing.
Wij vinden het belangrijk om niet alleen over, maar vooral ook mét pubers te praten. Daarom hebben wij voor de content van dit boekje veel input gevraagd aan pubers met wie wij werken (en sporten). Zij hebben hun (h)eerlijke mening gegeven over inhoudelijke onderwerpen, maar ook over bijvoorbeeld de vormgeving, de titel en de illustraties. Wij hebben zelf lang getwijfeld over of wij de term ‘puber’ moesten hanteren (vanwege de vaak negatieve associatie). De pubers zelf vonden dat onzin en hebben de doorslag gegeven die term wél gewoon te gebruiken. Wij hebben geen dankwoord in ons boek, maar een stiekeme uitzondering gemaakt voor deze toffe pubers!
9. Hebben jullie nu de ambitie om besteller auteurs te worden?
NEE!!! Dit boekje moest er wat ons betreft komen. Omdat wij enerzijds dagelijks de effecten van beweging in de praktijk ervaren en tegelijkertijd dagelijks in de krant lezen dat kinderen teveel zitten, sportverenigingen leeglopen en dat overgewicht, motorische problemen, depressie en zelfs burn out onder jongeren steeds meer toenemen. Wij wilden iets doen om ons geloof verder te verspreiden.
Wij zouden het dan ook geweldig vinden om met behulp van dit boekje het land in te kunnen trekken om lezingen en voorlichting over dit onderwerp te geven, in gesprek te gaan en beweging te kunnen veroorzaken.
Het is niet onze ambitie om nog meer boeken te schrijven (het is ons best tegengevallen hoeveel werk het is!), maar…, mocht het een bestseller worden, dan zullen wij onze mening heroverwegen!
10. Waar kan ik het boek kopen?
Wij zullen de officiële publicatiedatum zo snel mogelijk bekend maken! Na een feestelijke boeklancering (waar wij jullie óók over zullen berichten) zal het boek in eerste instantie te koop zijn via onze uitgeverij (Uitgeverij LUCHT), Bol.com en onze praktijk Buro Bloei.
De verkoopprijs is € 17,99. Bij afname van meerdere exemplaren en/of in combinatie met bijvoorbeeld een lezing/training/workshop kan contact met ons worden opgenomen (info@buro-bloei.nl).